IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция прие условията на ЕС и МВФ, ще получи спасителните кредити

Според някои прогнози на страната ще бъдат отпуснати над 100 млрд. евро, за да бъде предотвратен държавен банкрут в еврозоната

15:24 | 02.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция прие условията на ЕС и МВФ, ще получи спасителните кредити

Премиерът на Гърция обяви, че страната е постигнала съгласие по исканите от МВФ и ЕС въпроси, касаещи предотвратяването на държавен банкрут. Така вече са налице всички предпоставки гърците да получат обещаните спасителни кредити, които според някои оценки надхвърлят 100 млрд. евро.

В замяна на помощта Атина се ангажира да осъществи драстични мерки за преодоляване на бюджетния дефицит. Очаква се всички те да струват около 30 млрд. евро, което е около 13 на сто от БВП на страната, предава Bloomberg.

Сред планираните реформи са замразяване на пенсиите за срок от три години и намаляване на заплатите в публичния сектор. Освен това ще бъде увеличен и данъкът върху приходите на физическите лица.

„Гърция ще бъде защитена от международните пазари и ще може да подреди финансите си”, обяви премиерът на страната Георгиус Папандреу минути преди да отлети за Брюксел, където по-късно днес финансовите министри на страните от еврозоната трябва да ратифицират споразумението с Гърция.

Очаква се част от мерките да засегнат премахването на 13-та и 14-та заплата, които се получават от служители с месечен доход под 3 000 евро. Онези, които получават по-малко пък, ще имат таван от 1 000 евро на тези допълнителни заплати.

Около две трети от обещаната на Гърция помощ ще дойде от останалите 15 страни от еврозоната. Другите средства ще дойдат по линия на Международния валутен фонд.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още